Szakcikkek.

.

Ajánlások, tippek az uszodatechnika- és az öntözéstechnika világából.


Az AQUA TECH FEHÉRVÁR szakcikkek publikálásával szeretne segíteni a medence- és kerttulajdonosoknak. Kérjük, olvassák figyelmesen a szakcikkeket, hogy úszómedencéjük és a kiskertjük kifogástalan maradjon a jövőben is.

Érdekesség a nagyvilágból...

Milyen víz alkalmas a betonhoz?

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy abszolút minden víz alkalmas a betonhoz, azaz bármilyen forrásból felveheti. Ez azonban egyáltalán nem igaz...

Öntözés

Mikor és hogyan öntözzünk?

Sokszor napi rutinból akkor is öntözünk, amikor nincs a növényeknek szüksége rá. Így nemcsak több munkát végzünk, mint amennyire szükségünk van, hanem... 

Öntözőrendszer téliesítése

A téliesítés menete természetesen függ az öntözőrendszerünk típusától, kiépítésének fejlettségétől, valamint a víznyerési fajtáktól is.

Első és állandó tanácsom: Nem baj, ha nem ismerjük saját öntözőrendszerünk felépítését és működését...

Kültéri úszómedencék téliesítése 1. rész...

Első teendő a medencevíz vizsgálata- és kezelése, felkészítése a téli üzemmódra. A medencében hagyott víznek tisztának kell lennie ahhoz, hogy tavasszal nagyobb gond nélkül el tudjuk végezni az üzembehelyezést. 

A medencevíz hőfokának tartósan 15°C alatt kell lennie. Erre azért kell figyelni, mert ...

Kültéri úszómedencék téliesítése 2. rész...

A kültéri telepített úszómedence vízháztartásának téliesítése hasonló lépéseket tartalmaz, mint a nagytestű hobby medence esetében.

  • Vízállapot ellenőrzés,
  • Tisztítás
  • Optimális vegyszerszint beállítása.

A gépészet, a fúvókák, a világítótestek, a csőrendszer- és a szűrőrendszer már nagyobb odafigyelést igényel. Mivel ezek a berendezések...

Márpedig ezen a nyáron, igenis lesz úszómedence a kertben! 


Rengeteg dolgot kell, ésszerűen átgondolni mielőtt nekivágunk. Kültéri? Beltéri? Telepített? Épített? Mi harminc- mi mennyi?

A tervezési fázisban próbáljunk valami sorrendet felépíteni.

1. A méret a lényeg! Az úszómedence nagyságának meghatározása.

Medenceépítés szigorúan szakmai- illetve hatósági megközelítésből

A magánhasználatú medencék építésével kapcsolatos engedélyeztetési eljárások, építésügyi hatósági eljárások szabályai az utóbbi években változtak.

A jelenleg hatályos jogszabály: 312/2012. (XI.8.) Kormány rendelet. Ezen rendelet 1. mellékletének 18. pontja szerint... 

ALAPGÉPÉSZETI BERENDEZÉSEK

Medencevíz szűrése - vízforgatás


>...felfújható, vagy fémpalástú úszómedencékhez is jár gépészet. Jellemzően egy papír alapanyagú szűrő- és egy kezdetleges keringtető szivattyú.

Nem árt tudni, hogy a medence vízét...

ALAPGÉPÉSZETI BERENDEZÉSEK 2

Befúvók és elszívó elemek

"...víz megfelelő irányú és intenzitású áramlása a medencén belül nagyon fontos, ezek az elemek pedig ezt a célt szolgálják: irányítható sugarú vízbefúvók, fenékelszívók, ún. szkimmerek.

Nem árt tudni, hogy a medence vízét...

USZODAI ÉLMÉNYELEMEK 01

Az ellenáramoltató berendezés

Az ellenáramoltató berendezés a folyók sodrását idézi a medencében. Ezt az élményt egy nagy teljesítményű szivattyú és egy vagy több speciális fúvóka állítja elő. A kialakuló erős sodrással szemben úszva - külső szemlélő szemszögéből nézve: "egyhelyben" - valósul meg az úszás.

 Hogy néz ki ez a gyakorlatban?