Szakcikk-009 / Április

ALAPGÉPÉSZETI BERENDEZÉSEK-2

Befúvók és elszívó elemek

Medenceépítés szigorúan szakmai- illetve felhasználóbarát megfogalmazásbanMielőtt az úszómedence betonozása, vagy zsalukővel történő beépítése megkezdődne, ki kell építeni a csővezetéket és a gépészettel összekötő kapcsolatot. 

A gépházba telepítésre kerülő szűrő-forgató, fűtő, vegyszerező berendezések és a medence között kapcsolatot kell teremteni, ehhez a gépház és a úszómedence között csővezetékeket kell kialakítani, illetve a medence falába és fenekére speciális elemek beépítésére van szükség. 

Felhívom mindenkinek a szíves figyelmét, hogy az úszómedence saját kivitelezésben ritkán sikerül tökéletesre. Az esetleges hibák- és hiányosságok javítása, és pótlása időt és jelentős többlet költséget kíván.

Minden esetben kérje szakértő véleményünket! Szívesen segítünk.

Hibás kezdetek miatt, többlett munka a javítás...

Időben elhelyezett csőrendszer

Minden a helyén, jöhet a beton...


Gyakori hiba a saját kivitelezésben épülő medencék esetében, hogy ezek az elemek a medence szerkezetének kialakításakor nem kerülnek beépítésre, pedig a víz megfelelő irányú- és intenzitású áramlása a medencén belül nagyon fontos, ezek az elemek pedig ezt a célt szolgálják.

Ilyen uszodatechnikai szerkezetek:

  • irányítható sugarú vízbefúvók,
  • fenék-elszívók, úgynevezett szkimmerek

A csőrendszer hibátlan kialakítása alapvető feltétele a medence megfelelő működésének. Ez nem csak a csőkötések vízzáróságára vonatkozik, hanem a nyomvonalak, kapcsolódások, csőkeresztmetszetek megválasztására is. Hiába veszünk kiváló uszodagépészeti termékeket, ha a rendszerré formálás során rossz megoldásokat választunk. Az uszodatechnikában többnyire műanyag, elsősorban PVC alapanyagú 6-10 bar nyomásállóságú csöveket és idomokat használunk.

A nyomvonalak meghatározásakor az egyik legfontosabb szempont, hogy a csőrendszer szükség esetén teljesen vízteleníthető legyen.

Bükkfürdői kivitelezésünk
Bükkfürdői kivitelezésünk

SZKIMMEREK

Úszó szkimmer

Szkimmer szet-1

Szkimmer szet-2

Uszodatechnikai felszereléseket keresse webshopunkban! Nézzen körül MOST!


Minden egyes szerkezetű és burkolatú úszómedencéhez más- és más típusú- és felépítésű uszodatechnikai elemek szükségesek. Ezek az uszodatechnikai szerkezetek anyagukat és megjelenésüket tekintve készülhetnek műanyagból vagy tükrös felületű rozsdamentes acélból. Jelentős különbség van a műanyag és a rozsdamentes uszodatechnikai szerelvények áraiban. 

A műanyag szerelvények eltérő minőségben készülnek az UV állóság és mechanikai terhelhetőség tekintetében, tehát hosszabb távon ebben az esetben sem feltétlenül az olcsóbb termékek jelentik a jó megoldást.


Köszönöm most is kitüntető figyelmüket!

Kovács Zoltán/ ügyvezető