Szakcikk-008 / Március

ALAPGÉPÉSZETI BERENDEZÉSEK

Medencevíz szűrése - vízforgatás

Medenceépítés szigorúan szakmai- illetve felhasználóbarát megfogalmazásban


Aki otthonában szeretné élvezni fürdőzés örömét, annak a medence telepítésekor alapgépészeti berendezésekkel is számolni kell. 

A hipermarketekben kapható felfújható, vagy fémpalástú úszómedencékhez is jár gépészet. Jellemzően egy papír alapanyagú szűrő- és egy kezdetleges keringtető szivattyú. 

Nem árt tudni, hogy a medence vízét itt is kezelnünk, vegyszereznünk kell ahhoz, hogy a vizet használható-és higiénikus állapotban tartsuk.

Vízforgatás-szűrés nélkül 1-2 nap után a medence vize oly mértékben elszennyeződne, hogy az alkalmatlanná válna a használatra.

Szükséges, de kevés beavatkozás...

Algásodás a medencében...

Tisztítás és vegyszerkezelés után...

A szennyeződések kézi halászása szélmalomharc, ami csak a nagyobb szennyeződésekkel szemben mutathat némi eredményt, a finomabb szennyeződések felhalmozódásának következtében elkerülhetetlen lenne a heti teljes vízcsere. 

Vízforgató berendezések


A szűrés-forgatás elsődleges célja a medence vízében és a vízfelszínen lebegő szennyeződések eltávolítása. Másodsorban a forgatás révén nyílik mód az egyéb vízkezelési eljárások elvégzésére:

A víz fűtésére, vegyszeradagolására. Az úszómedence korszerű üzemeltetéséhez tehát mindenképpen szükség van a megfelelő kapacitású szűrő-vízforgató berendezésre.

Annak ellenére, hogy a legtöbben tisztában vannak a fenti követelményekkel, sajnos elég gyakori hiba, hogy a szűrés-forgatás nem kellő mértékben van jelen a rendszerben. Vagy a berendezések által támasztott követelményeket nem veszik figyelembe, vagy tévesen mérik fel az alapgépészeti berendezések teljesítményét.

Leggyakoribb hibák:

  • a nem megfelelő méretű és anyagú csővezeték
  • a szükséges szerelvények helytelen kiépítése,
  • nem megfelelő méretű és elhelyezkedésű gépház.

Nem baj, ha nem ismerjük saját úszómedencénk műszaki felépítését és a gépészet működését. Elég, ha a szakértő telefonszámát tudjuk.

Hívja az AQUA TECH FEHÉRVÁR szakembereit bizalommal!

Munkaidőben hívható telefonszámunk:

+36-20 / 398-3750

Szűrő berendezések


Amit tudni kell a szűrőberendezésekről:

A legtöbb magáncélú telepített medence esetében homokszűrős berendezések kerülnek alkalmazásra. Ezek nagyon széles méretválasztékban léteznek, lehetővé téve gazdaságos alkalmazásukat a legkisebb medencéktől a több ezer köbméteres medencékig. A berendezések a medence közelébe telepített gépházban vannak elhelyezve. 

A szűrőanyag alapesetben meghatározott szemcseméretű kvarchomok. A kvarchomok töltet helyett alkalmazható zeolit vagy zöldüveg, amelyek némileg hatékonyabb szűrést tesznek lehetővé. A szűrőtöltet szemcséi között felhalmozódó szennyeződések a szűrő szétszedése nélkül, könnyen és gyorsan kitisztíthatóak a szűrőtartályhoz tartozó speciális szelep megfelelő helyzetbe fordításával.

A homokszűrős szűrő-vízforgató berendezés részei:

  • Szűrőtartály
  • 6 állású kezelőszelep
  • Forgató szivattyú

A forgatószivattyú szükséges- és optimális üzemszerű teljesítményét jellemzően a medence víztérfogata, a vízfelület mérete határozza meg.

A szűrőtartály szükséges mérete pedig a szivattyú teljesítmény függvénye.

A 6 állású kezelőszelepre a szűrőtartály egyszerű és kényelmes tisztításánál van szükség.

Jelentős eltérések tapasztalhatók a hasonló teljesítményűnek látszó szűrőforgató berendezések áraiban. A kereskedők árképzésén túl befolyással lehet az árra, hogy milyen gyártmányú és minőségű szivattyúval van szerelve a berendezés, illetve, hogy milyen alapanyagból készült a tartály. 


Természetesen a minőséget itt is meg kell fizetni. Általában a precízebb, emiatt jobb hatásfokú szivattyúk drágábbak. Az évek múlásával a jobb hatásfok (kisebb fogyasztás) és megbízhatóbb üzem összességében mégis kedvezőbb választás lehet. A szűrőtartályok napjainkban elsősorban műanyag alapanyagúak, de nem mindegy, hogy polipropilén, vagy üvegszál erősítésű poliészterből készülnek, ugyanis a poliészter tartályok általában strapabíróbbak, így hosszabb éllettartammal lehet számolni.

Minden esetben kérje szakértő véleményünket!

Köszönöm most is kitüntető figyelmüket!

Kovács Zoltán/ ügyvezető