Szakcikk-006 / Január

Márpedig ezen a nyáron, igenis lesz úszómedence a kertben! 

Lépésről-lépésre...

Sokan döntenek úgy, hogy saját úszómedencét telepítenek, vagy építettnek a családnak. Valljuk meg, egy saját strand a kertben tényleg a vágyak netovábbja. Az elhatározás után jó, ha az első lépés a tervezés. 

Rengeteg dolgot kell, ésszerűen átgondolni mielőtt nekivágunk. Kültéri? Beltéri? Telepített? Épített? Mi harminc- mi mennyi?

A tervezési fázisban próbáljunk valami sorrendet felépíteni.

1. A méret a lényeg! Az úszómedence nagyságának meghatározása.

Mindenkinek mások az igényeik, más az anyagi helyzetük, a medence elhelyezésről az elképzelésük, vagy a kertből beáldozható terület nagysága. 

Az úszómedence helyigényes.

Ha meg van a méret, el kell helyezni a térben. Itt annyit jó tudni, hogy általánosságban 3-3 méter távolságot kell tartani szinte mindentől. Ha már a számok előkerültek, akkor vegyünk alapul egy kültéri 50m3 úszómedencét. 10méter hosszú, 4méter széles, 1,25méter mélységű. Az úszómedence nettó méretéhez hozzá kell adni még plusz cc2x2métert, a gépház helyigényét.

1/a Kis kert- kis medence

Szerényebb költségvetés- illetve kis terület megléte esetén ideális választás a telepített úszómedence. Ez lehet felfújható, lehet fémpalástos medence vagy másnéven merevfalú medence, lehet üvegszálas- illetve műanyagból fröccsöntött úszómedence.

1/b Nagy kert- nagy medence

Minden nagy úszómedence betervezésénél elsődleges szempont kell, hogy legyen a biztonság. Szeretteink védelmében kell kialakítani a megközelítést és a mozgásteret. Kisgyermekes családoknál meg kell akadályozni a felügyeletnélküli vízbejutást.

Jelentős költség megtakarítható, ha már a tervezést, az építést és a beüzemelést is szakember végzi. A házilagos kivitelezések 80%-a javításokra, átalakításokra szorul.

2. A medence belső borítása

Az úszómedence méretének megadása és virtuális elhelyezése után ki kell választani a medencetest borítását. Több féle műszaki megoldás közül lehet választani. Részletes leírást érintő témakör, amit egy másik szakcikkben részletezünk ki. Itt annyit említenék meg, hogy két féle borítás közül kell választani.

Az egyik a belső vízzáró borítású úszómedence, a másik a dekoratív- vagy közösségi úszómedence. A belső vízzáró burkolatú medence általában változó vastagságú, mesterségesen előállított műanyag alapú termék, ami lehet egybeöntött medencetest, vagy fóliával burkolt vasbeton héjszerkezet.


Kő - Kerámia - Üvegmozaik

Az igényesebb, illetve a közösségi úszómedencék belső borítása valamilyen természetes kő, kerámia, vagy üvegmozaik. Ennél az úszómedence típusnál a vízzáróréteg kialakítását a medencetest szerkezeti kivitelezésénél kell megoldani. Mindkét műszaki megoldásnak vannak előnyei és hátrányai.

Az első megoldás olcsóbb és gyorsabb kivitelezést tesz lehetővé, a második dekoratívabb és tartósabb igénybevételt, használatot eredményez.

3. Élményelemek kiválasztása

Az úszómedence kivitelezésének megkezdése előtt az élményelemeket is ki kell vállasztani, mert az építés ezeknek az elemeknek a beépítésének figyelembevételével készül. 

Az egybefüggő beton kiöntése előtt telepíteni kell az élményelemek (fúvókák) csőhálozatát. Természetesen utólagos beépítésre is van lehetőség, de az bontással, és jelentős többletköltséggel jár.

A fentiek figyelembevételével már elindíthatjuk az engedélyeztetést, és a tervek elfogadása után megkezdődhet a kivitelezés. 


Következő cikkben a tervezés fázisának talán a legfontosabb területét érintjük. 

Köszönöm kitüntető figyelmüket!

Kovács Zoltán, ügyvezető

AQUA TECH FEHÁRVÁR KFT - 2021. január