Szakcikk-005 / 2020. november

Kültéri úszómedencék téliesítése

2. RÉSZ

Nagyobb testű, földfeletti hobby medence téliesítése

Következő lépés a vegyészet. 

Ahhoz, hogy a medencevíz kellően fel legyen készítve a téliálomra szükséges megmérni- és beállítani a víz pH értékét,

 [Optimális érték: 7,2-7,6] 

valamint a szabadklór tartalmat 3-5 mg/l közé kell emelni. Ha azt tapasztaljuk, hogy a medencevíz opálos- homályos, esetleg egy kicsit be is algásodott az állásban, akkor használjunk pelyhesítőszert, akár többször is! 

Végsőcél a kristálytiszta víz, csak ennek elérése után jöhet a téliesítő folyadék. Ennek adagolása a megvásárolt vegyszer útmutatója alapján, és a területen hatályos vízkeménységi adatok ismeretében ésszerű- és indokolt. [Lásd helyi vízszolgáltató adatbázisa] A téliesítő folyadékot alaposan keverjük el a medencevízben. Ezek után emeljük ki a létrát és helyezzük el a fagytesteket. Végezetül a medence fedése. Vízállástól függően a medencetakaró alá úszó légpárnát tehetünk, ami megakadályozza a csapadék megülését a takarón. Mindenképpen számoljunk a téli szeles napokkal, ezért a medence takarófóliát megfelelő módon rögzítsük. A medencefólia akkor van jól elhelyezve, ha a sötétebb fele van a víztükrön. A kiépített áramvételi helyet áramtalanítsuk, vagy bontsuk el tavaszig.

2. Kültéri épített úszómedence 

A kültéri telepített úszómedence vízháztartásának téliesítése hasonló lépéseket tartalmaz, mint a nagytestű hobby medence esetében.

  • Vízállapot ellenőrzés, 
  • Tisztítás 
  • Optimális vegyszerszint beállítása. 

A gépészet, a fúvókák, a világítótestek, a csőrendszer- és a szűrőrendszer már nagyobb odafigyelést igényel. Mivel ezek a berendezések nagyobb értéket is képviselnek célszerű szakember segítségét igénybe venni.

Az AQUA TECH FEHÉRVÁR-tól szakértő munkatársunk segítségét az alábbi munkaidőben hívható telefonszámon kérheti: +36-20 / 398-3750

A medencevízszint beállítására két lehetőség kínálkozik. 

A szintet a szkimmer alá engedjük, vagy hagyjuk az üzemi szinten. A második esetben szükséges egy speciális fagytest beépítése, ami a szkimmer védelmét látja el. Ha ezt a megoldást alkalmazzuk, számolnunk kell a fagyás okozta vízszint emelkedéssel. 

A csőrendszert vízteleníteni, a befúvókat fagydugóval szigetelni kell. Alapos odafigyelés szükséges, mert a szivárgó- vagy a rendszerben maradt víz megfagyva szétrepesztheti a csőrendszert, jelentős anyagi kárt okozva ezzel. Az úszómedencében semmi nem maradhat. A létrát, esetleges kapaszkodókat, korlátokat szereljük ki, és fagymentes helyen tároljuk tavaszig. A szerelési pontokat természetesen szigetelni kell. Alapvető, de azért leírom, hogy a medence alján szolgálatot teljesítő automata porszívót is ki kell emelni, vízteleníteni, kitisztítani szükséges és fagymentesen tároljuk. 

Ezek után el kell helyezni a fagytesteket - keresztirányban is, vagy átlósan. Ezek a vízben hagyott fagytestek védik meg az úszómedence oldalait a fagyott víz, a jég feszítőhatásától úgy, hogy összehorpadnak, összezsugorodnak. Ha az úszómedence nem rendelkezik tetőtakarással, akkor erre a célra kifejlesztett medence felületén túlfutó takarófóliával kell védeni az esetleges vízbejutó szennyeződésektől, és a nap káros (algásító) hatásától. 

Itt is elmondom, hogy a medencetakarás rögzítésénél, a viharos északi széllel számolni kell a tél folyamán.

GÉPHÁZ TÉLIESÍTÉSE


A gépészet téliesítése fejezet előtt felhívom mindenki szíves figyelmét, hogy itt általános lépéseket közlök. Pontos tájékoztatást csak a rendszer alapos ismeretében adhatok, ezért azt tanácsolom, hogy az uszodatechnikai gépészet téliesítésének menetét, csak szakember felügyeletében végezzük, az első alkalommal mindenképp!

+36-20 / 398-3750

Az úszómedence gépházában is van tennivaló. 

A homokszűrővel úgynevezett visszamosást kell elvégezni, majd a leengedőcsap kinyitásával ki kell engedni belőle az összes vizet. 

A szűrőn található váltószelepet téli állásba kell forgatni. 

Vízteleníteni kell a szivattyút, ha a rendszer tartalmaz automata vegyszeradagolót, akkor azt is vízteleníteni szükséges. A víztelenítés és nyomásmentesítés után áramtalanítsunk, kapcsoljuk le a FI relét. 

 Természetes, de leírom. Ha fedett- és fűtött kültéri, vagy beltéri úszómedencénk van, akkor ezeket a feladatokat nem kell elvégezni.

Remélem, általános útmutatómmal is tudtam segíteni Önöknek.

Megtisztelő figyelmüket megköszönve:

Kovács Zoltán/ ügyvezető