Szakcikk-004 / 2020. október


Kültéri úszómedencék téliesítése

1. RÉSZ

 A kültéri úszómedence körüli kötelező teendők a fagyok beállta előtt.

A kültéri medencék védelme - A téliesítés

Ha azt szeretnénk, hogy medence a következő nyáron is sok örömet okozzon, akkor szükséges a megfelelő karbantartást- és téliesítést elvégezni. Ha ezt felületesen tesszük, akkor előfordulhat, hogy a medenceszerkezetben, illetve a gépészetben visszafordíthatatlan károsodást okozunk, amit csak jelentős költségek után tudunk visszaállítani. 

Az alábbi leírásban az AQUA TECH FEHÉRVÁR segítséget szeretne nyújtani, hogy elkerülhető legyen a felesleges bosszankodás, és plusz költségráfordítás.

Első és állandó tanácsom: Nem baj, ha nem ismerjük saját úszómedencénk műszaki felépítését és a gépészet működését. Elég, ha a szakértő telefonszámát tudjuk.

Hívja az AQUA TECH FEHÉRVÁR szakembereit bizalommal!

Munkaidőben hívható telefonszámunk:

+36-20 / 398-3750

Mit kell tennünk a medencénk védelmében?

A kültéri medencéknek is számos fajtája ismert. A felfújható- vagy merevfalú hobby- kerti medencéktől, az épített, fedett- és fűtött luxus úszómedencékig bezáróan. 

Általánosságban elmondható, hogy a téliesítéssel a medence szerkezetét, a medence burkolatát, a gépészetet, illetve csőrendszerek- és a különböző uszodatechnikai szerelvények fagy elleni védelmét kell ellátni.

A medence fajtától függetlenül a téliesítés első teendője a medencevíz állapotának vizsgálata.

1. A kerti hobby medencék

Ennél a medence típusnál első eldöntendő kérdés, hogy marad-e a medence télire a kertben, vagy elpakoljuk kora nyárig? Nyilván a medence nagysága, és a benne tárolt vízmennyiség is befolyásolja a döntést. 

Bontás esetén fontos, hogy a víz kiengedése után tisztítsuk meg a medence belső palástját, a fóliát az igénybevétel okozta szennyeződésektől. Zsíros lerakodásokat lúgos, a vízkőlerakodást savas vegyszerekkel távolíthatjuk el. A teljes száradást követően, gondosan összehajtva tároljuk. A keringtetőszivattyút, a szűrőt- és a csővezetékeket szereljük szét, tisztítás után fagymentes helyen tároljuk. A helyi áramellátást számoljuk fel.

Medencetisztításhoz vegyszerek és felszerelések az AQUA TECH FEHÁRVÁR webshop oldalain találhatók. 

2. Nagyobb testű, földfeletti hobby medence téliesítése

Visszatérünk az ökölszabályhoz! 

Első teendő a medencevíz vizsgálata- és kezelése, felkészítése a téli üzemmódra. A medencében hagyott víznek tisztának kell lennie ahhoz, hogy tavasszal nagyobb gond nélkül el tudjuk végezni az üzembehelyezést. A medencevíz hőfokának tartósan 15°C alatt kell lennie. Erre azért kell figyelni, mert magasabb hőmérsékleten mikroorganizmusok szaporodhatnak el. 

A vízhőfok ellenőrzése után a medencéből leengedjük a vízszintet a szkimmer alá, illetve a keringtetőszivattyú kifújó-és beszívó csőcsatlakozása alá. Ezt a lépést abban az esetben kihagyhatjuk, ha mód van a csővezeték teljes, szivárgásmentes zárására. Ezután egy alapos takarítás szükséges a medencetestben. Porszívózás, esetleges uszadékok eltávolítása. 

 Az előforduló algásodást, a vízvonal- és alatti terület (vízhatárig) alapos tisztításával előzhetjük meg. A keringtetőszivattyút- a szűrőt, és a csővezetékeket szereljük szét, tisztítás után fagymentes helyen tároljuk. 

A következő részben: vegyészet & kültéri épített medencék