Szakcikk 001 -Vízalatti betonozás

Betonozási séma víz alatt.

A cölöp belsejére olyan táblákat helyeznek el, amelyeket a szerkezet belsejében egy ruhával borítanak, hogy megakadályozzák a betonhullámok általi kimosódást. Az elválasztó falakat a szerkezet teljes hossza mentén betonmasszákból készítik, amelyek a már rétegződő merített beton felhasználásával elválaszthatatlanul össze vannak kötve az alsó rétegekkel, és így monolitot képeznek; Ezt a közelmúltban végzett sok kísérlet megerősíti, még nagyon kevés telítettségű betonnal is. Ezekből a kísérletekből kiderül, hogy a költségek megtakarítása érdekében alacsony telítettségű betont lehet használni, figyelembe véve csak azt, hogy alkotóelemei jól keveredjenek egymással, és nincs felesleges víz, valamint hogy a beton tömegét meríthetjük anélkül, hogy a szerkezet szilárdságát károsítanánk. egy bizonyos ideig a beállítási folyamat megkezdése után. Erős izgalom és nagy mélység esetén a betonmunkákat, amint azt az elején elmondták, a kazonokon belül végzik.

Általában, amikor a talajt az alap alatt elkészítik, az egész kamra körül 1-1,2 m vastag válaszfalakat építenek a tetőre egészen a fentről, faluk pedig függőlegesen elhelyezett táblákból készülnek, és a beton megkeményedése után eltávolítják őket. A mennyezet alatti betont lapos szabotázs veri. A beton feltöltésekor célszerű rétegekre fektetni, és a következőt ne fektesse, amíg a korábban lefektetett nem megszilárdult, ez kb. 5 vagy 6 órát vesz igénybe. A beton leengedését speciális csövekkel végezzük, szelepekkel alulról és felülről.

A víz szerepe a betonban valóban óriási. Nemcsak oldószer, hanem egy kémiai reagens funkcióit is ellátja, amelyek nélkül a beton egyszerűen nem lehet műanyag, és nem is megszilárdulhat. Tudnia kell, hogy a betonvíznek jó minőségűnek kell lennie, azaz nem lehet zavaros, nem tartalmazhat szennyeződéseket, klórt és más durva anyagokat, amelyek kellemetlen szagot adnak neki.

Fontos a víz hőmérséklete is. Ha például télen készül, akkor a folyadék hőmérsékletének körülbelül 40 ° -nak kell lennie. Ha ez meleg évszak, akkor ennek megfelelően a víznek hidegnek kell lennie. Ezek a feltételek a beton optimális beállításához szükségesek.

Ha részletesebben megvizsgáljuk, hogy a víz milyen konkrét kölcsönhatásban van, akkor azt mondhatjuk, hogy az összetétel biztosításához szükséges:

Reakciók egy összehúzó szerrel;

Monolit tömeggé alakítva.

Természetesen a vízmennyiséget szigorúan kell kiszámítani minden egyes betonmárka esetében. Ennek a paraméternek olyannak kell lennie, hogy a kötőanyaggal való reakció során ne maradjon felesleges víz. Egyébként, miután a tömeg monolitussá válik, üregek alakulnak ki benne.

Milyen víz alkalmas a betonhoz?

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy abszolút minden víz alkalmas a betonhoz, azaz bármilyen forrásból felveheti. Ez azonban egyáltalán nem igaz. A betonvízre vonatkozó követelmények nem a legszigorúbbak, de ha ezeket nem tartják be, a következmények nem feltétlenül jóak.

Ivóvíz.

Az ivóvíz felhasználható betonhoz, nincs szükség ellenőrzésre.

A felszín alatti vizek.

A talajvíz felhasználható betonhoz, de ellenőrzés után.

Műszaki víz.

A technológiai víz felhasználható betonhoz, de csak ellenőrzés után.

Tengeri víz.

A tengervíz használata csak nem vasbetonhoz alkalmazható.

Szennyvíz.

A szennyvíz betonban történő felhasználása nem lehetséges.

Tehát arra a következtetésre juthatunk, hogy a betonkeverékhez szükséges víz megbízható forrásokból származhat, vagy azokból, amelyek egy speciális laboratóriumban kémiai elemzésen mentek keresztül.

Nehéz elképzelni a modern építkezést anélkül, hogy víz alatt vízszintesen felépítenék az épületszerkezetet. Az ilyen munkákat gyakran gát, kút és más ötven méter mélységig áthatoló víz alatti szerkezetek építése során végzik.

Lehetséges a vízben történő betonozás?

Egy hétköznapi ház építésének előfeltétele a vízhiány az alapozási gödör alján. Fontos szerepet játszik a talajvíz szintje a betonozás során. Víz alatti szerkezetek ipari építése lehetséges. Egy ilyen műveletet a hullámtörő csatornák, mólók és más hidraulikus jelentőségű szerkezetek építésekor hajtanak végre.

A technológiák típusai és leírása

Kétféle módon lehet betont vízbe önteni. Sekély mélységgel és alacsony vízingadozásokkal, átkötők - cölöpök segítségével kerítés jön létre, amelyet betonkeverékkel öntünk. Ezenkívül egy nyugodt, sekély helyen is öntsön az oldatot közvetlenül a vízbe.

A mélytengeri helyekben az építkezést egy légkamrával végezzük, amely vízállóságot biztosít - egy caissont. A kamrát speciális cső segítségével oldattal töltik meg.